نکات موثر بر تصمیم گیری

۱۴۰۲/۱/۳۰ چهارشنبه
(1)
(0)

نکات موثر بر تصمیم گیری

نکات موثر بر تصمیم گیری

تصمیم گیری به چه معناست وچه عواملی برآن موثر است ؟

مهارت تصمیم گیری :

تصمیم گیری یک مهارت است، مهارتی که به ما این امکان را می‌دهد که مناسب ترین گزینه را در جهت اهداف وارزشهایمان انتخاب کنیم همه ی ما در هر لحظه در حال تصمیم گیری هستیم گاهی تصمیم های درست و موفقیت آمیزمی گیریم و گاهی هم نه.

چه زمانی نیاز به تصمیم گیری داریم؟

تصمیم‌گیری می‌تواند برای شرایط مالی، شخصی، تحصیلی، کاری، سیاسی و… باشد. آنچه که موجب حرکت انسان می‌شود تصمیم گیری است.

نکته ی حائز اهمیت در این مهارت این است که بدانیم هیچ تصمیمی ۱۰۰ در ۱۰۰ درست یا غلط نیست و

برای یافتن  گزینه‌ ی مناسب بهتر است به این  دو فاکتور توجه کنیم، اول این که کدام راه بیشترین درصد موفقیت رابرایمان به همراه دارد. به زبان ساده تر میزان بهرمندی ما نسبت به هزینه ای که از تمامی ابعاد برای این تصمیم میکنیم چقدر است ؟ بهتر است بیشتر از آنچه هزینه می‌کنیم ،از تصمیم خود بهرمند شویم .دومین گزینه که باید موردبررسی قرار گیرد این است که کدام راه با شیوه زندگی و افکار ما هماهنگی دارد و به سبک زندگی ما نزدیک است. برای رسیدن به این پاسخ می‌توانیم با درون نگری خود، مطالعه کتاب‌های مرتبط، جستجو در اینترنت و پرسش از مشاورین راه حل های مناسبی را پیدا کنیم. در نظر داشته باشیم که اطلاعات بیش از حد ممکن است برایمان دردسر ساز شود و فرایندتصمیم گیری را پیچیده کند.

زندگی امروزی پر از چالش است و ما باید آموزشهای کافی برای مواجه با این چالش ها را ببینیم.

بدانیم که تصمیم گیری برای دیگران آسان تر است چرا که جسورانه تر فکر می‌کنیم اما در مورد خودمان اینگونه نیست چراکه نیاز به صرف انرژی، تفکر و عمل کردن به آن داریم. البته تصمیم‌گیری همیشه مربوط به شرایط سخت و چالشی نیست. اینکه چه کتابی بخوانید، چه نوع ورزشی را امروز انجام دهید، چه بنوشید، امروز برای شام چه غذایی درست کنید  نیز جزو موارد تصمیم گیری است.

از خود بپرسید که هدف اصلی شما از این تصمیم گیری چیست ؟ بهتر است هدف ما قابل اندازه گیری باشد و برای رسیدن به آن بتوانیم زمانی را مشخص کنیم. عوامل زیادی در تصمیم گیری های ما نقش دارند. تصمیمی که در یک حالت روحی مناسب می‌گیریم با زمانی که غرق در هیجاناتی منفی مانند خشم و ترس و … هستیم قطعا متفاوت است. نکته ی مهم این است که بدانیم در زمانی که در اوج هیجاناتمان هستیم تصمیمی نگیریم و اجازه دهیم تا کمی آرام ترشویم و بعد به افکار خود جهت دهیم .راهکاری دیگر این است که تصمیم های خود را در دراز مدت برسی کنیم که چه تاثیراتی بر زندگی ما دارند مثلا حدس می‌زنیم این تصمیم در پنج سال آینده چه منافعی از ما را تامین می‌کند یامضرات آن چه می‌تواند باشد.

در تصمیم گیری های خود از افراد آگاه مشورت بگیریم اما اجازه ندهیم که دیگران به جای ما فکر کنند یا انتخاب ما باتصمیم آنها باشد، بسیار مهم است که بتوانیم مسئولیت کامل تصمیم خود را به عهده بگیریم .بسیاری از مردم مسئولیت پذیری کمی دارند و ترجیح می‌دهند با فال، تاس و نظر دیگران و یا شانس و غیره جلو روند.

 

از تکنیک نوشتن استفاده کنیم :

با نوشتن ما می‌توانیم نکات مثبت و منفی تصمیم خود را برسی کنیم و گزینه ای که مناسب تر است را انتخاب کنیم. نوشتن، در کنار عمل، قدرتمند ترین ابزاری است که ما می‌توانیم برای محقق کردن اندیشه های خود داشته باشیم.

گستردگی در گزینه های انتخابی یکی از عواملی است که تصمیم گیری را برای ما مشکل می‌کند و ما سردرگم میشویم، بهتر است تا می‌توانیم گزینه ها را کم کنیم، مثلا با مقدار مشخصی پول شاید گزینه های زیادی برای خریدیک ماشین داشته باشیم، بهترین راهکار این است که ابتدا با سلایق فردی خود و نسبت به هدف و ارزشهای خود گزینه ها را محدود کنیم و در نهایت مناسب ترین را انتخاب کنیم.

و در نهایت ساعت مختلف روز در تصمیم گیری ما تاثیر دارند تا می‌توانیم تصمیمات مهم خود را در ساعات اولیه صبح که سطح انرژی و تمرکز بالاتری داریم بگیریم.

هوشیار باشیم که : 

ممکن است پس از برسی هایمان گزینه ی «مناسب» را انتخاب کرده باشیم،  اما همچنان احساس خوبی نسبت به آن نداشته باشیم .اگر چنین حالتی پیش آمد، از اینکه روند را دوباره طی کنیم، نترسیم. شاید تمام مزایا و معایب رافهرست نکرده باشیم یا شاید نمره‌ی نامناسبی به یکی از عوامل داده باشیم.

یادمان باشد که شهود یا «حس درونی‌مان» شاخصی قوی برای تشخیص درستی تصمیم و تناسب آن با ارزش‌هایماناست.

menusearch
zahranajiyan.com