وابستگی عاطفی در رابطه

۱۴۰۲/۲/۱۴ پنج شنبه
(1)
(0)

وابستگی عاطفی در رابطه

وابستگی عاطفی در رابطه

تعریفی منطقی از رابطه ی عاطفی:

زمانی که ما  نیاز های عاطفی خود را می‌شناسیم  و تلاش می‌کنیم که آنهارا برآورده سازیم و تنها برای  بعضی ازنیاز های خود متوصل به دیگری  می‌شویم از رابطه ی عاطفی سالمی برخورداریم .اینکه روی افرادی که برایمان اهمیت دارند سرمایه‌گذاری احساسی کنیم، امری معمول است؛ اما اگر به مرحله‌ای برسیم که بدون یک شریک رمانتیک، یک عضو خانواده یا یک دوست نتوانیم خوش‌حال باشیم، درواقع از عشق عبور کرده و به وابستگی عاطفی دچار شده ‌ایم. در این حالت معمولا برای برآورده کردن تقریبا تمام نیاز های خود، به شریکمان نیاز داریم. مثلا ممکن است به محض پریشان شدن قبل از اینکه برای مدیریت  احساس خود تلاشی کنیم، سراغ همسر خود برویم و ابراز شدید هیجانی داشته باشیم. معمولا زمانی که دچار وابستگی عاطفی هستیم درباره توانایی خود شک داریم. درواقع تصور بی‌ پناهی می‌کنیم یا برای ادامه زندگی نیازمند حمایت‌ دیگران هستیم و از آنها توقعات و انتظاراتی داریم که در صورت برآورده نشدن به شدت پریشان تر می‌شویم.

 

دلایل وابستگی عاطفی چیست ؟ 

  • افکار غیر منطقی در مورد محیط اطراف و مقصر دانستن پیوسته اطرافیان
  • کمبود احساس ارزشمندی
  • ترس از تنهایی و طرد شدن و جدایی و داشتن احساس پوچی و اضطراب
  • تصویر ایده آل از پارتنر یا رابطه
  • باور اینکه نمی‌توانیم به تنهایی احساس شادی و امنیت داشته باشیم
  • نیاز شدید به مورد تایید واقع شدن
  • احساس حسادت یا مالکیت داشتن نسبت به دیگران

توجه کنیم که ؛

زمانی که نیاز های خود را نادیده می‌گیریم  تا به نیاز های یک عزیز رسیدگی کنیم، هم‌ وابستگی رخ می‌دهد.اگر نیازهای عاطفی خود را نادیده بگیریم تا احساس شریک خود را در اولویت قرار دهیم در واقع با طرد خویشتن از سوی خودمواجه هستیم، این در حالی ست که ما باید همواره بکوشیم تا به خود و نیازهایمان به درستی رسیدگی کنیم. وابستگی زمانی که به شکلی ناسالم بروز می‌کند، ما را از کشف روش هایی برای حمایت از خود باز می‌دارد، البته  انزوای عاطفی هم خوب نیست. وقتی از شر عادت ‌های قبلی خلاص شدیم، اکنون باید به ‌دنبال افرادی بگردیم تا با آنهاروابطی سالم برقرار کنیم. روابط فرهنگی مبتنی بر احترام متقابل،صداقت و همدلی. وابستگی عاطفی به مرور زمان به وجود می‌آید، بنابراین یک شبه قابل حل نیست. درحالیکه تلاش برای برطرف کردن وابستگی عاطفی مهم است، باید–هم درمورد خود و هم درمورد شریکمان- صبور و دلسوز باشیم.

در پایان

چند راه حل برای غلبه بر شکل نادرست وابستگی عاطفی :

با کار بر روی بالا بردن حس مسئولیت پذیری در زندگی

روی اهداف خودمان تمرکز کنیم .اگر احساس کردیم بیش از اندازه روی دیگران تمرکز داریم، وقت آن است که به عقب برگردیم و روی اهداف خود متمرکز شویم. این کار می‌تواند انجام‌ دادن کاری ساده مثل رنگ‌ کردن دیواراتاقمان باشد یا پیگیری هدفی بزرگ مثل شرکت در آزمون دانشگاه. بسیار مهم است که اهدافی روشن و واضح برای خود داشته باشیم.

  • وقت گذراندن در طبیعت، به پیاده روی رفتن یا شروع به نوشتن در یک دفترچه‌. مراقب باشیم یک وابستگی راجایگزین دیگری نکنیم؛ مثلا اگر اضطراب داریم، نباید برای بهبود آن به مصرف الکل روی بیاوریم. اگر متوجه شدیم  به‌دلایل عاطفی به الکل یا چیزهای زیان‌ آور دیگر پناه برده ‌ایم ،باید حتما از یک متخصص کمک حرفه ای بگیریم.
  • وقت گذراندن با دوستان خارج از رابطه، دایره اجتماعی خود را گسترش دهیم با وقت‌گذرانی با افرادی مناسب باارزش های خود  از وابسته‌ شدن به فردی خاص جلوگیری کنیم .سعی کنیم همیشه با خانواده در ارتباط باشیم و مرتب به دیدن دوستانمان برویم.
  • وقت گذراندن با خود به تنهایی و شناسایی ترس‌ها و ناامنی ها. توجه کنیم که در این تنهایی، ذهنمان به کجامی‌رود و چه تمایلاتی دارد. ممکن است به عادت ‌ها و الگوهایی برسیم که قبلا اصلا از آنها باخبر نبوده ‌ایم.وقتی این تمرین را انجام می‌دهیم، حواسمان را با بررسی تلفن همراه یا مرتب‌کردن اتاق پرت نکنیم. تمام تمرکزخود را روی خودشناسی بگذاریم
  • کشف علایق خود، بدانیم اطرافیانتان هم حق دارند افکار، احساسات و انتخاب‌های خودشان را داشته باشند ونباید حتما ما را دخالت دهند. سعی کنیم انرژی‌مان را برای کنترل‌کردن افکار و انتخاب‌های خودمان صرف کنیم.
  • زمان گذاشتن برای پیدا کردن آرامش
  • تمرین مراقبت از خود
  • انتظارات منطقی از دیگران داشته باشیم و محدودیت های آنها را بپذیریم. مثلا نباید از دیگران توقع داشت زمانیکه حال خوبی نداریم ،کارهایشان را به‌ خاطر ما متوقف کنند؛ بلکه باید راهی بیابیم تا بدون کمک دیگران بااحساسات منفی خود مقابله کنیم.
  • اگر احساس می‌کنیم در چرخه ‌ای از وابستگی عاطفی گیر کرده ‌ایم و نمی‌توانیم به‌ تنهایی از آن خارج شویم، ازکمک ‌گرفتن نترسیم .با دوستی صمیمی یا مشاوری صحبت کنیم.
  • به دیگران بخشش کنیم

وقتی به دیگران کمک می‌کنیم، دیگر احساس وابستگی نخواهیم کرد. وقتی دوستان یا خانواده به کمک احتیاج دارند،حاضر باشیم یا کارهای داوطلبانه انجام دهیم. فقط برای نفس کمک‌ کردن به افراد کمک کنیم. اگر در قبال کمک توقع چیزی داریم، یعنی همچنان وابسته‌ ایم.

 

 

 

 

menusearch
zahranajiyan.com